KiRándulunk: A vár, ami soha nem épült fel

Zádor

Zádor

A vár, ami soha nem épült fel

Augusztus, 2015
1,5 h

Amit láttunk: 
Pécsely Zádor vár

Közérzet:
Meleg - Nagyon meleg - Hosszú földút - Hűsítő patak - Szilvás - Kellemes séta

Hosszú kihagyás után újra elindultunk. Régóta terveztem a Pécsely közelében lévő várrom megkeresését. Rövid, kellemes séta, ami most pont belefért. Kisbabámat rábíztuk a nagyszülőkre és már úton is voltunk, hogy felfedezzük mit rejtenek a romok. 
A faluban gyorsan rátaláltunk az erdőbe vezető földútra, szépen ki van táblázva. Bár a helyiek is sokat segítettek a "Templom után jobbra!" felszólítással. A földút kanyargósan és hosszan vezetett az erdő felé. Eső után indultunk mégis porzott az út a kánikulában, mire beértünk a fás részre kétszer megmosakodtunk az utunkat követő patakban, szinte minden ruhánktól megszabadultunk és megdézsmáltuk az út menti szilvafákat. Fél óra séta után észrevettük a lépcsős ösvényt fel a romokhoz. Itt tábla ismerteti a vár viszontagságos múltját, többek között, hogy a viszályok miatt miért nem tudott soha teljesen elkészülni.
A várfalak között szalonna sütés nyomait észleltük és egy kilátót, amire felmásztunk és gyönyörű balatoni panorámát találtunk.  Felfelé is feltűnt, hogy a fából készült kilátótorony csörög-zörög-reped-imbolyog, de csak lefelé jövet vettük észre a leszakadt kordont, ami valószínű valamikor arra figyelmeztetett, hogy "Ne menj fel!", a torony elkorhadt és nem javítjuk meg. Kár érte. 
Összességében kellemesen elfáradtunk, bár leginkább a nap miatt. Jól esett a hűtött görögdinnye, amivel otthon vártak.  

Túrajelzések: 100%, végig lehetett követni. Akár kerékpárral is, az 5 perces lépcsősoron kell csak vinni, vagy lent is lehet hagyni az alján.

Logisztika: A pécselyi buszfordulónál hagytuk az autót, oda is tértünk vissza. 










Nincsenek megjegyzések: